Tekst

Samen zorgen we ervoor dat iedereen in Nederland snel toegang krijgt tot duurzamere energie. Dat vraagt om een specifieke aanpak. In de rubriek ‘In de praktijk’ staan we daarom stil bij projecten waarin Ennatuurlijk een oplossing had voor een vraagstuk. 

In deze aflevering staat het vraagstuk van Strijp-S centraal, waar gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed B.V. (een werkmaatschappij van VolkerWessels) namens Spoorzone BV diverse nieuwbouwprojecten ontwikkelt. Voor de 109 meter hoge toren Lighthouse (Niko) levert Ennatuurlijk de warmte én koude. Hoe? Door slim gebruik te maken van retourwarmte op het Eindhovense warmtenet. Aan het woord: Tom van Loo (ontwikkelingsmanager SDK Vastgoed B.V.) en Sonja Edelenbos (accountmanager Ennatuurlijk).  

Samenvatting

Linker kolom
  • Bewoners ervaren straks een maximaal comfortniveau.
  • lk appartement krijgt een eigen afleverset.
  • De temperatuur kan per afzonderlijke ruimte worden aangepast.
  • Op dit moment wordt er hard gebouwd aan Lighthouse. In 2025 wordt de hoogste toren van Eindhoven opgeleverd.
Rechter kolom

Locatie: Eindhoven
Aantal: 333 appartementen en een commerciële plint
Oplossing: Retourwarmte van het warmtenet + warmte- en koudeopslagbodemsysteem voor koud

Tekst

De uitdaging

Lighthouse, dat in 2025 op Strijp-S wordt opgeleverd, omvat 333 huurappartementen en heeft een commerciële plint. Het wordt vooralsnog niet alleen het hoogste gebouw van Eindhoven, maar ook een van de duurzaamste. Tom van Loo (ontwikkelingsmanager SDK Vastgoed B.V): “We bieden een hoog comfortniveau. Problemen met oververhitting in de appartementen wilden we namelijk absoluut voorkomen. We zochten daarom een duurzame en kostenefficiënte oplossing voor warmte én koeling.”

Media
Media
Tekst

“Tot de oplevering hebben we nog een intensieve samenwerking met de projectleider van de aannemer. Het conceptontwerp is  namelijk zo gemaakt dat Ennatuurlijk de aansluitingen per bouwfase oplevert.”  Sonja Edelenbos

Tekst

Maatwerkoplossing van Ennatuurlijk

Ennatuurlijk maakt voor dit project slim gebruik van het bestaande warmtenet op Strijp-S. De retourwarmte van het warmtenet wordt namelijk ingezet (cascadering). Sonja Edelenbos (accountmanager Ennatuurlijk): “De warmte uit  retourleidingen kan ingezet worden om dit gebouw van warmte te voorzien. Nieuwbouw aansluiten op een hoog temperatuurnet zou zonde zijn. Zo gebruiken we dus het optimale vermogen van ons warmtenet. De koude komt uit het warmte- en koudeopslag-bodemsysteem van Ennatuurlijk. Deze bevindt zich op een diepte van ongeveer 80 meter onder de grond. In de zomer pompt het systeem het water uit de koude bron op en geeft het water de koude af aan het gebouw.”

Tekst

Zekerheid en service

Ennatuurlijk was al in een vroeg stadium betrokken bij het project. “In het ontwerpproces dachten ze mee over de mogelijkheden en uitdagingen”, vertelt Tom. “Zo konden ze een kostenefficiënte oplossing bieden die helemaal is afgestemd op 
de wensen en behoeften van de bewoners.”

Tekst

De match!

“Met welke technische uitgangspunten en oplossingen moest er rekening worden gehouden als een gebouw ruim 100 meter de lucht in gaat? Dat was de belangrijkste vraag voor dit nieuwbouwproject. Warmte en koude op hoogte krijgen was een technische uitdaging maar we ontwierpen een volledig systeem dat de gewenste warmte en koude kon leveren.” Tom: “Onze specifieke expertise en kennis als gebiedsontwikkelaar ging dus perfect samen met de technische kennis van Ennatuurlijk.”

Media

Meer weten over warmte- en oplossingen?

Sonja of een van haar collega's helpen je graag verder.